2012-03-29 16:49:54• hírek • Kocsis Zoltán

Nagy fajsúlyú pert nyert meg a polgármesteri hivatal

Nem kell két millió euró értékű kártérítést fizetnie Szatmárnémeti városának a Locaterm vállalat felé - döntött szerdán a Nagyváradi Táblabíróság. Ezzel egy közel tíz éves pereskedés végére tett pontot a bíróság.

„Őszintén szólva már nem is nagyon bíztam a sikerben. Hatalmas kő esett le a szívemről, mert ha a bíróság másként dönt, akkor a város egyszerűen nem tudott volna ekkora összeget kifizetni. Az ítélet bizonyítja azonban, hogy nem csak jó, de jogszerű döntést is hoztunk annak idején", mondta Ilyés Gyula polgármester a csütörtöki városi tanácsülés után, amikor a városatyákkal megosztotta a jó hírt.

A pereskedés szálai még az elmúlt évezredre nyúlnak vissza. A román kormány 1999-ben úgy döntött, hogy csökkenti a régi távfűtéses rendszer működésének szubvencionálását. A hőszolgáltató ekkor az önkormányzattól követelte a különbözet fedezését, amit az visszautasított. Mi több, a kialakult helyzet miatt a Locaterm három napig nem működtette a fűtést, ez pedig megteremtette a megfelelő jogalapot ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal felbontsa a szerződést, amely további öt évre szólt.

A kazánházak és az egész rendszer az Apaserv adminisztrálása alá került, miközben a város vezetősége elkezdte folyamatosan leépíteni a távfűtés rendszerét. Ennek következtében jelen pillanatban Szatmárnémetiben az ingatlanok saját maguk gondoskodnak fűtésükről - ezért őket nem is érintette a mögöttünk hagyott télen foganatosított újabb szubvenciómegvonás sem.

A Locaterm számításai szerint öt év alatt körülbelül két millió eurótól esett el a vállalat azzal, hogy a polgármesteri hivatal felbontotta a szerződést. A 2002 óta húzódó per során a polgármesteri hivatal háromszor veszített Szatmárnémetiben első fokon, míg a Nagyváradi Táblabíróság háromszor bírálta ezt felül.

A Táblabíróság jogerős és megtámadhatatlan szerdai döntése azonban végleg megszabadította a fizetési kötelezettségtől a várost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: